13 Eylül 2009 Pazar

Derbiler ve Yönetim Profilleri

Bir dönem 'Beşiktaş Başkanı' dendiğinde saygıdan önünü ilikleyen Fenerbahçeli ve Galatasaraylılar günümüzde Beşiktaş Başkanıyla dalga geçiyorlar. Aslına bakarsanız yine onlara bu cüreti verende bizzat Beşiktaş başkanı Yıldırım Demirören. Beşiktaş tarihinin hangi dönemine bakarsanız bakın rakiplerine karşı bu kadar aciz kaldığı bir başka dönem daha göremessiniz. Özellikle 80'li yıllarda yapılan alt yapı hamlesi ve öz Beşiktaşlı futbolcuların oluşturduğu 'Metin,Ali,Feyyaz'lı kadro büyük maçlarda adeta hegamonya kurmuştu. Bir fener maçı öncesi Feyyaz'a mikrofon uzatılıyor maç ne olur diyor spiker. Feyyaz: üç sonuçlu maç: 1-0, 2-0, 3-0! o kadar kendinden emin. Keza dolmuşlarda Beşiktaş malubiyetleri sonucu fenerlilerle dalga geçiliyor 'arkayı fenerliyelim' diyerekten. Demem odur ki Süleyman Sebanın 'nın başkanlığı sürecinde hiçbir dönem yoktur 4-5 maç üst üste büyük derbi kaybedilsin.

Keza Serdar Bilgili'nin başkanlık yaptığı milenyumun ilk çeyreğinde de Beşiktaş ezeli rakipleriyle oynadığı maçlarda genellikle skor olarak başı dik ayrılmayı başarmıştır sahadan.

Demirören'in başkanlığa geçişiyle birlikte kulüp; gelenekleri,alışkanlıkları ve değerleri gibi kimlik ögelerinde büyük erozyon yaşadı. Sığ görüşlü yöneticilerin basit transferleri, gelecek adına hiçbir yatırımın yapılmaması, her sene değişen teknik kadro ve futbolcu kadrosuyla Beşiktaş, bu dönemde Sami Yen'de oynadığı son 12 maçta 11 mağlubiyet, 11 Fenerbahçe maçında 7 mağlubiyet 2 beraberlik aldı.

Büyük maçlar yönetimlerin aynasıdır. Anadolu takımı maçlarını öyle veya böyle geçebilirsin. Hazırlık döneminde aldığın her olumsuz karar ancak büyük maçlarda tezahür eder. Dün oynanan derbide her ne kadar Mustafa Denizlinin seçimleri maçın kaybedilmesinin baş sebebi olarak gözüksede bir adım geriye çekilip manzaranın bütününe baktığınızda işin aslının M.Denizli olmadığını içinizden geçiriyorsunuz. Sonuçta Mustafa Denizli'yi takımın başına getiren başımızdaki yönetim ve bu kararın tezahürüde her büyük maçta kulaklarımızda desibel rekoru kırıyor.

Hiç yorum yok: