5 Kasım 2009 Perşembe

Futbolun Kitabı > Mustafa Denizli'nin Kumarı

Hafta içi-hafta sonu. Şifreli-şifresiz yüzlerce maç konuk oluyor oturma odamıza. Ortalama zeka seviyesine sahip her insan bu kadar maç izlese avrupalıların disiplinlerini ve sistem uygulamaları hakkında fikir sahibi olur. Bunun haricinde hangi oyuncu tipinin nerede başarılı olabileceği hakkında daha topa dokunmadan o adamın fiziğine bakıp fikir üretebilirler. Kameralarımızı İnönü'ye çevirdiğimizde bu kesinlik duygusu yerini olasılıklara bırakıyor birden. Çünkü Dolmabahçe semalarında geçmiş deneyimlerinde Ali Güneş'ten forvet, Lazetiç'ten libero yaratmaya çalışan bir teknik adam boy gösteriyor. İnanın artık "Beşiktaş Maçları" ve "Futbol Maçları" diye iki kavram oluştu hayatımda. Ulan benim biraz önce izlediğim şey buna hiç benzemiyordu diyorum, aklım şaşıyor. Çünkü algımda kalıplaşmış bazı oyuncu tipleri var ve Beşiktaş takımı bu kalıpları yıkıp geçiyor..



FUTBOLUN KİTABI (KALECİ): Güven duygusunun eş anlamlısıdır. Zeki ve çevik olmasının yanı sıra tecrübeli olanı makbuldür.
BEŞİKTAŞ= RÜŞTÜ-HAKAN: Zatların yüzünü görmemle bünyeye endişe hakim oluyor. Yaşlı olanı her geçen gün dahada vahim hatalar yaparken, genç olanı henüz durumun vehametini kavrayamamış durumda.
------------------------------------------------------------------------------------
FUTBOLUN KİTABI (BEK): Kısa boylularına gözüm aşina. 90 dakika boyunca ileri geri koşup iyi ortalar kesmeleri gerekir. Arada defans arkasına sarkıp kaleciylede münasebetleri olanı iyisidir. Bileklerine hakim olmalarının yanı sıra uzaktan da şut atmaları gerekir.
BEŞİKTAŞ= İ.KAŞ-İ.ÜZÜLMEZ: İspanya'nın mikro takımlarından Getafe'de iki maç üst üste 11'e giremeyen İbrahim, 5 kuruş kazandırmadan gittiği La Liga'dan 1 Milyon Euro'ya kiralanmıştır. Libero patentli Kaş'ın bekte hangi vasıfla oynatıldığı tarafımca anlaşılamamaktadır. Hızlı koşamamakta, bunun yanı sıra attığı 5pasın 3'ü rakibe isabet etmektedir. Elin yabancısı bile anlamış olacak ki İngiliz ve Alman spikerler Kaş'ın topçudan çok mankene benzediğini dillendirmişler. İbrahim Üzülmez'i anlatmaya gerek var mı bilmem. 9 yıldır önümüzda bi ileri bi geri koşuyor. Mücadelesine saygım sonsuz ancak teknik olarak futbolun kitabına ön söz bile olamayacak kapasitede. Allah'tan İsmail geçen uzaktan şut çekti de İnönü'de sol kanattan bir şut izlemedim diyerek gözüm açık gitmeyecğim öteki dünyaya. Allah razı olsun İsmail.
------------------------------------------------------------------------------------
FUTBOLUN KİTABI (ÖN LİBERO): Soğukkanlı ve teknik. Bileklerini raket gibi kullanan bu oyuncular saniyede oyunun yönünü çevirebilirler.Bknz: Xavi&Iniesta&Gerrard
BEŞİKTAŞ=EKREM Denizli'nin bu tercihinin nedenide kendisiyle mezara girecek ve sır dlarak kalacak. Galatasaray,Manchester,Cska ve Wolfsburg gibi istim üstü takımlara karşı ön liberoda görevlendirilen Ekrem, bu maçların hiçbirisinde vasatı geçemedi. Pas dağıtmasından vazgeçtim ayağına top bile değmedi
------------------------------------------------------------------------------------
FUTBOLUN KİTABI (SOL KANAT): Çizgileri sonuna kadar zorlar. Bekler gibi hızlı olmaları gerekir. Bek ileri çıktığında onların yerini dldurmakla mükelleftir. Bu sebeptendir genç ve kondiyonu iyi olanı makbuldür.
BEŞİKTAŞ= YUSUF&BOBO: İnce bacakları ve kırılgan yapısıyla Yusuf kondisyon ve mücedele anlamında sıfır. Bunun yanında pası da sevmediğinden o soldayken forvet elemanı o taraftan yeterince beslenemiyor. Durarak oynaması ve aldığı her topu sindire sindire kullanması takımın da hızını aşağılara çekiyor. Manchester maçında ingiliz spiker onun için yorgun savaşçı demiş!
Bobo'nun tek özelliği bitirici vuruşlurı ve bunu yapması için kaleye yakın oynaması gerek. Ama Denizli ondan bir Holosko yaratma çabasında. Kütlesinin büyük bölümünü kapsayan kalçaları ve bir brezilyalıdan çok uzak olan bilekleri onu da sol kanat için idealin dışında tutuyor. Ama mustafa Denizli onu sürekli o bölgeye hapsediyor.

Şimdi bu yazı için harcadığım zamanla birçok faydalı iş yapabilirdim. Yazdım ne olcak sanki haftaya yine Bobo sol açık oynamayacak mı? Oynayacak. Ve bu yazınının akıllarda güncellendiği her maçta milyonlarca taraftarın ömründen bu yazıyı yazmak için harcadığım zaman kadar eksi hanesine işlenecek. Allah sabır versin bizlere...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

buyuksun babababababba